Product development

Aera Fabrica

Aera Fabrica is een project van Studio Roos Meerman waarin warmte en lucht gebruikt worden om 3D-geprinte vormen van biologisch plastic op te blazen. Na afkoeling fixeert de print weer tot zijn oorspronkelijke vorm.

De 3d printer als maker van halffabrikaten

Binnen het project Aera Fabrica worden warmte en lucht gebruikt om 3D-geprinte vormen op te blazen. Omdat plastic snel van vloeibaar naar vast kan veranderen, is het mogelijk de vorm flexibel te maken door het plastic te verwarmen, vervolgens op te blazen en te laten afkoelen totdat de vorm weer fixeert. Hierbij maken we gebruik van PLA, een 100% biologisch afbreekbaar materiaal op basis van maïs.

Dankzij de door Roos Meerman ontwikkelde techniek vormt de eindfase van het 3D-printen nu het begin van een nieuw product. De ballonnetjes kunnen veel groter worden dan de oorspronkelijke print, waardoor ze de 3D-print-techniek op een veel efficiëntere manier kan inzetten. De manier waarop de vorm zal opblazen, kan van tevoren worden geprogrammeerd.

Er wordt potentie gezien in de toepassingsmogelijkheden in dit project en Aera Fabrica heeft al meerdere prijzen gewonnen. De verschillende mogelijke toepassingen worden op dit moment onderzocht door Art Officials. 

Dit project won de Hendrik Valk Prijs 2014, Ontwerp en Innovatie Prijs Gelderland en de New Material Fellow 2014.

Andere projecten

Het Sociale Innovatiespel

Creative consultancy

Oase 2015

Creative consultancy

ValoRUsatie

Creative consultancy

Canorgraphy

Product development